Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση για φαγητό σε Βλάχικο σπίτι-Εθιμο Αζμπόρου

Η πρόσκληση για φαγητό σε Βλάχικο σπίτι σημαίνει ότι ο φιλοξενούμενος αναμένεται να διανυκτερεύσει κιόλας εκεί. Ο ένας απο τους συγγραφείς αυτού του βιβλίου κατα τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελασσόνα τον χειμώνα διανυκτέρευσε σε διαφορετικό σπίτι  χάρη στις φιλόξενες προσκλήσεις φίλων απο τη Σαμαρίνα που παραχείμαζαν εκεί. 
Αυτό το σύστημα να κοιμάται  κανείς εκεί όπου τρώει, έκανε να αναφυεί ένα έθιμο που χαρακτηρίζει τις γυναίκες. Τα Σαββατόβραδα, αφού τελειώσουν οι δουλειές της εβδομάδας, η μητέρα ή μια απο τις θυγατέρες θα προσκληθούν συχνά να περάσουν τη νύχτα με μια εξαδέλφη, παντρεμένη αδερφή ή φιλενάδα. Τέτοιες προσκλήσεις μπορεί να γίνουν και τη Κυριακή το βράδυ, αλλά πάντα στις περιπτώσεις αυτές το άτομο που προσκαλείται, πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της την αυγή της επόμενης μέρας. Το έθιμο αυτό είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ ανύπαντρων παρα παντρεμένων γυναικών. Οφείλεται ίσως στην επιθυμία των κοριτσιών να δούν η μια την άλλη, γιατί, αφού είναι κλεισμένα σε σχετική απομόνωση και απασχολημένα με τις δουλειές του σπιτιού, λίγες ευκαιρίες έχουν να συναντηθούν τις καθημερινές. Το έθιμο αυτό είναι γνωστό ως αζμπόρου.

Το απόσπασμα είναι απο το βιβλίο Οι Νομάδες των Βαλκανίων: περιγραφή της ζωής και των εθίμων Βλάχων Βόρειας Πίνδου, Κυριακίδης(Wace, 1879-1957)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου