Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

H τέχνη της οικιακής τυροκόμησης.
Μαρτυρία Μαρίας Ασαρίδου Καλέση για τη μητέρα της, Μούλια Καλέση.

Η μάνα μου ήταν εξαιρετική τεχνίτρα στο τυρί. Στην αρχή τα συντηρούσε σε δοχεία που έκλειναν με καλάι και φυσικά πάντα σε δροσερά υπόγεια, μα κάποιες φορές μύριζαν. Αργότερα βγήκαν οι τενεκέδες με καπάκι και τα βαζε εκεί. Αλλες πάλι τα βαζε σε τουλούμι. Η τέχνη της την έκανε ξακουστή σε όλη τη περιοχή απο τα Ανω Πορόια μέχρι το Κιλκίς. Το έκανε για την οικογένεια της και σπάνια έδινε και σε κάποιον, όταν της ζητούσε μεμονωμένα.
Για να δεί τη θερμοκρασία του γάλακτος, όταν ξεκινούσε τη διαδικασία, έβαζε τον αγκώνα της στο γάλα. Μάλιστα, όταν κάποτε κινδύνευαν τα τυριά λόγω θερμοκρασίας, έπλενε το τυρί και έριχνε τυρόγαλο με αλάτι, για να συντηρηθεί καλύτερα. Πολλές φορές πάλι έβαζε γάλα βρασμένο (αφού κρύωνε) μέσα στα δοχεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου