Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μπουραζάνι(Βλάχικος χυλός με τσουκνίδια)
Τάκης Καραγιάννης, Περιοχή Κάτω Βερμίου


Ο χυλός είναι άμεσα συνυφασμένος με τη Βλάχικη φιλοσοφία μαγειρέματος κυρίως ως τεχνική. Τόσο το κουλιάσου, όσο και οι παραλλαγές του αλλά και οι χρήσεις του, όσο και το αλεύρι που χυλώνει πολλά φαγητά που τα επιθυμούσαν ζουμερά στο τελικό τους στάδιο, το αποδεικνύουν περίτρανα. 
Το μπουραζάνι  είναι ένας χυλός που γίνεται με την αγαπημένη τους τσουκνίδα(Ουρτζίκα) και μόνο σταρένιο αλεύρι.  Και άλλοι πληθυσμοί κάνουν τέτοια πιάτα συνήθως με ποικιλία χόρτων αλλά και σοταριστό κρεμμύδι ή σκόρδο και φρέσκα αρωματικά. Αυτό που διαφοροποιεί τους Βλάχικους  χυλούς, είναι το τυρί που ενισχύει την ένταση συνήθως. Στη περίπτωση αυτή πάντως κάποιοι αντί για τυρί, ανέβαζαν τη φυσική θαλπωρή της γεύσης
με λεμόνι(γιατί, όπως υποστηρίζουν το τυρί δε ταιριάζει στη τσουκνίδα).
Πλύντε καλά 1 μεγάλο ματσάκι τσουκνίδες και κρατήστε τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές.  Βάλτε τα σε πλυμμένα σε κατσαρολάκι με 150 γραμμ. νερό, λίγο αλάτι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Σιγοβράστε τες σκεπασμένες 15 λεπτά. Διαλύστε 1 κοφτή κουταλιά σταρένιο αλεύρι σε 3 κουταλιές νερό και ρίξτε το στο μίγμα. Βράστε με συνεχές ανακάτεμα 3 λεπτά και διορθώστε τη γεύση με όσο αλάτι θέλετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου