Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Παστρμά κατσίκας με καλαμποκάλευρο

Κορυτσά Β. Ηπείρου, Βάσω Νίτσα

Εχουμε μιλήσει για το παστό κρέας που κάνουν οι Βλάχοι. Ομως ετούτο είναι διαφορετικό. Γίνεται απο του Βλάχους της Β. Ηπείρου και μόνο με κρέας κατσίκας. Αν δε βρείτε, πάρτε ζυγούρι ή βετούλι. Συνήθιζαν να παίρνουν μια ολόκληρη κατσίκα και να τη παστώνουν για όλο το χειμώνα. 
Αφού έσφαζαν το ζώο και το κρεμούσαν για 1 μέρα, για να στραγγίσει, το άπλωναν σε πάγκο και το άνοιγαν. Αφαιρούσαν απο την εσωτερική πλευρά όλα τα κόκκαλα. Κατόπιν έκοβαν το κρέας σε λωρίδες μέχρι 1 μέτρο με πάχος 3-4 δάχτυλα. Τις αλάτιζαν και απο τις  2 πλευρές και τις άφηναν στο πάγκο 24-36 ώρες σκεπασμένες με τουλπάνι. Εβαζαν πάντα κάποιο σκεύος απο κάτω, για να μαζεύει τα υγρά. Αμέσως μετά άπλωναν καλαμποκάλευρο σε καθαρό πάγκο και περνούσαν τις λωρίδες του κρέατος και απο τις 2 πλευρές. Τις περνούσαν σε σπάγκο και τις κρεμούσαν σε χώρο με αέρα χωρίς υγρασία. Παλιότερα το έκαναν στα μπουριά της σόμπας. Αφού στέγνωναν εντελώς, το έβαζαν σε σακούλα υφασματένια και τα διατηρούσαν σε στεγνό μέρος. Συνήθως ζέσταιναν ένα κομμάτι για λίγο ή το μαγείρευαν.

Η συνταγή και οι πληροφορίες προέρχονται απο το βιβλίο της Εύης Βουτσινά, Γεύση Ελληνική, εκδόσεις Καστανιώτη, τόμος 4ος, σελίδα 40. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου