Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ζγκρντσου(Ξινόγαλο στο τουλούμι)
Εδεσσα, Βέροια, Νάουσα,  Κατίνα Τσαμπάζη

Αγαπημένο Βλάχικο γαλακτερό προΐόν που είναι κάτι  ανάμεσα σε τυρί φρέσκο και γιαούρτι. Το πίνουν, όταν είναι ρευστό ή το τρώνε, μόλις πήξει στο πιάτο. Τα παλιά χρόνια το έβαζαν σε σκουπούλι, δηλαδή δέρμα κατσικίσιο ξυρισμένο και καλοπλυμμένο που χρησίμευε ως δοχείο. Στις μετακινήσεις τους οι ημινομάδες Βλάχοι τα μετέφεραν κρεμασμένα πάνω στο άλογο και η κίνηση τα έπηζε περισσότερο. Οταν εγκαταστάθηκαν μόνιμα πια σε κάποιο μέρος αργότερα, το έβαζαν σε πήλινα σταμνιά. 
Για να γίνει, παίρνετε 3 κιλά  τυρόγαλο και το βάζετε στο κιούπι. Προσθέστε 1/2 κιλό γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο και το αφήνετε. Αυτό πήζει. Στην αρχή μοιάζει με αραιωμένο γιαούρτι και μετα πήζει περισσότερο(σαν γιαούρτι νερουλό). Είναι νόστιμο σε όλα τα στάδια. Κάθε φορά που βγάζετε μια ποσότητα γιαουρτιού, αναπληρώνετε το δοχείο με γάλα κι αυτό ξαναπήζει. Διατηρείται πολύ καιρό σε δροσερό υπόγειο και τώρα πια στο ψυγείο.

Γεύση Ελληνική, Εύη Βουτσινά, Εκδόσεις Καστανιώτη, τόμος 4ος, Αθήνα, 2002, σελίδα 109.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου