Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Πασταρμά

Πρόκειται για ένα είδος παστουρμά  που οι Βλάχοι έκαναν με αρνί(νελ) ή πρόβατο(όι). Η Μαρία Ασαρίδου Καλέση με πληροφορεί πως στα Ανω Πορόΐα τον έκαναν μόνο με αλάτι και μάλιστα τον έβαζαν σε κάσες απο ρέγγες(αφού τις έπλεναν πολύ καλά). Πολλοί κτηνοτρόφοι Βλάχοι έβαζαν όμως και καυτερό κόκκινο πιπέρι που εκτός απο πικάντικη γεύση, έδιωχνε και τα έντομα, μέχρι να στεγνώσει στον αέρα. Τα κομμάτια του κρέατος χρειάζεται να κοπούν όχι χοντρά κομμάτια αλλά μακριά, για να τα διαπεράσει το αλάτι και να τα ψήσει. 
Ενας μέσος όρος ποσότητας αλατιού είναι περίπου 100 γραμμ. αλάτι χοντρό  τριμμένο για κάθε κιλό κρέατος. Αφού μείνει μερικές μέρες με το αλάτι του(εως 1 βδομάδα), το αλείφετε με καυτερό κόκκινο πιπέρι(αν θέλετε) και το κρεμάτε στον αέρα(σε μέρος που απλά κυκλοφορεί ο αέρας). Το αφήνετε 10 μέρες. Η κυρία Μαρία  θυμάται πως στην οικογένεια της πολλές φορές μαγείρευαν τον πασταρμά με διάφορους τρόπους(με μελιτζάνες, με κριθαράκι κτλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου