Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Tούρτα Πίτα
Μαρία Ασαρίδου Καλέση, Ανω Πορόΐα Σερρών


Παλιά Βλάχικη συνταγή που θυμίζει τη Σαρακατσάνικη στριφτόπιτα, αλλά είναι πιο σύνθετη. Στο κάθε φύλλο της τούρτας πίτας εφαρμόζεται η περίπλοκη διαδικασία της στριφτόπιτας. Η ζύμη έχει μαγειρική σόδα που δίνει στο φύλλο μια υφή διαφορετική, η οποία, για να είναι πετυχημένη, πρέπει η άψητη πίτα να είναι λεπτή. Την έμαθε η κυρία Μαρία απο τη μητέρα της, Αμαλία Καλέση, η οποία ήταν Βλάχα και η οποία τη φιλοτεχνούσε με δικό τους βούτυρο και τυρί. Την έκαναν συνήθως το βράδυ όταν γυρνούσαν αργά απο τα ζώα  για φαγητό και αντί για την τυρόπιτα επειδή ήταν πιο εύκολη.  Μάλιστα στο χωριό παλιά οι Μικρασιάτες την έμαθαν απο τους Βλάχους και τους άρεσε πολύ.

Υλικά: 600 γραμμ.  αλεύρι, 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική, 1 κουταλάκι αλάτι, 250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο για το άλειμμα των κομματιών της ζύμης, 500 γραμμ. φέτα κατσικίσια τριμμένη.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα 3 πρώτα υλικά με 340 γραμμ. νερό και ζυμώστε καλά. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη 20 λεπτά. Χωρίστε τη σε 5 ίσα μπαλάκια και ανοίξτε το καθένα σε λεπτό μακρόστενο φύλλο. Αλείψτε το καθένα με 1 1/2 κουταλιά λιωμένο βούτυρο και 55 γραμμ. φέτα τριμμένη. Διπλώστε το στη μέση κατα μήκος, πατώντας το στην άκρη, για να μη χύνεται η γέμιση. Στρίψτε το αντίθετα, κρατώντας το απο τις 2 άκρες με τα χέρια σας, κάνοντας τη κίνηση που κάνετε  περίπου, όταν στύβετε ένα ρούχο. Σχηματίστε με αυτό σαλίγκαρο μέσα σε βουτυρωμένο ταψί 38 εκατοστών, σηκώνοντας τον προς τα πάνω και κατόπιν πατήστε τον, για να πλατύνει λίγο. Ρίξτε λίγο βούτυρο και λίγο τυρί και επανωτίστε απο πάνω ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα δουλέψετε με τον ίδιο τρόπο.  Φτιάξτε το τελευταίο φύλλο, χωρίς να απλώσετε τυρί και καλύψτε με αυτό τα υπόλοιπα επανωτισμένα φύλλα. Πατήστε τα τώρα όλα μαζί, ώστε να πλατύνουν καλύπτοντας το ταψί και βουτυρώστε την με όσο βούτυρο περίσσεψε. Ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο 230 βαθμών κελσίου 25 λεπτά, να ροδίσει καλά. Σερβίρετε την ζεστή και τραγανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου