Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Σαρμάτς
Μαρία Ασαρίδου Καλέση, Ανω Πορόΐα Σερρών

Οι Βλάχοι γενικά δε χρησιμοποιούν σε καμμία κρεατοπαρασκευή κιμά. Και στα λουκάνικα και στους ντολμάδες βάζουν κρέατα ή κρέας κομμένο με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομματάκια. Τη Πρωτοχρονία η Μούλια (Αμαλία) Καλέση έφτιαχνε πάντα σαρμάτς. Απο αυτήν έμαθε και η κόρη της, Μαρία το φαγητό αυτό. Τα παιδιά της μάλιστα σήμερα δε μπορούν να διανοηθούν ντολμάδες με κιμά.  Η μεγάλη πρωτοτυπία τους είναι η απουσία κρεμμυδιού, γιατί(όπως λεει η κυρία Μαρία) το χοιρινό δε σηκώνει κρεμμύδι. Πρέπει να γίνουν μέτριοι, για να έχουν λίγο λάχανο τυλιγμένο γύρω γύρω και συνεπώς ωραία ισορροπία λάχανου γέμισης.

1/2 κιλό χοιρινό κρέας ψαχνό απο μπροστινό μπούτι σε πολύ μικρά κομματάκια, 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα πλυμμένο, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1/2 μάτσο μαΐντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μέτριο αφράτο λάχανο.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στη σελίδα Βλάχικη Κουζίνα.

1 σχόλιο:

  1. Χρήστο όταν λες να δούμε την εκτέλεση της συνταγής στη Βλάχικη κουζίνα που;; δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή