Σαρμάτς
Οι Βλάχοι γενικά δε χρησιμοποιούν σε καμμία κρεατοπαρασκευή κιμά. Και στα λουκάνικα και στους ντολμάδες βάζουν κρέατα ή κρέας κομμένο με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομματάκια. Τη Πρωτοχρονία η Μούλια (Αμαλία) Καλέση έφτιαχνε πάντα σαρμάτς. Απο αυτήν έμαθε και η κόρη της, Μαρία το φαγητό αυτό. Τα παιδιά της μάλιστα σήμερα δε μπορούν να διανοηθούν ντολμάδες με κιμά. Η μεγάλη πρωτοτυπία τους είναι η απουσία κρεμμυδιού, γιατί(όπως λεει η κυρία Μαρία) το χοιρινό δε σηκώνει κρεμμύδι. Πρέπει να γίνουν μέτριοι, για να έχουν λίγο λάχανο τυλιγμένο γύρω γύρω και συνεπώς ωραία ισορροπία λάχανου γέμισης.
Μαρία Ασαρίδου Καλέση, Ανω Πορόΐα Σερρών

1/2 κιλό χοιρινό κρέας ψαχνό απο μπροστινό μπούτι σε πολύ μικρά κομματάκια, 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα πλυμμένο, 1 κουταλάκι ρίγανη, 1/2 μάτσο μαΐντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μέτριο αφράτο λάχανο.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στη σελίδα Βλάχικη Κουζίνα.
Χρήστο όταν λες να δούμε την εκτέλεση της συνταγής στη Βλάχικη κουζίνα που;; δηλαδή.
ΑπάντησηΔιαγραφή