Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΒΛΑΧΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
 Πόπη Ζωή, Ηράκλεια Σερρών


Ισως η πιο δοξασμένη πίτα όλων των Βλάχων! Η γεύση της που-νομίζω- αποτελεί μια απεικόνιση της Βλάχικης ψυχής, βασίζεται στο πρόβειο τυρί και γιαούρτι, το βούτυρο γάλακτος και τα πολλά φρέσκα αυγά. Τουλάχιστον έτσι την ήθελε ο πατέρας της Πόπης Ζωής που μου έδωσε τη συνταγή. Εκτός απο τα Χριστούγεννα και τη τυρινή εβδομάδα της Αποκριάς που ήταν οι γιορτινές στιγμές της  σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνήθως Σάββατο ήταν το φαγητό τους και το έψηναν σε ξυλόφουρνο ή ξυλόσομπα. Γιαούρτι δεν έβαζαν όλες οι Βλάχες στην Ηράκλεια, όμως σας παρακαλώ να μην το παραλείψετε......


Υλικά: 7 χειροποίητα φύλλα και 180 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο και χλιαρό για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων.
(για τη γέμιση): 1/2 κιλό κατσικίσια φέτα τριμμένη, 200 γραμμ. πρόβειο γαιούρτι, 6 αυγά φρέσκα ελαφρά χτυπημένα με 1 κουταλάκι αλάτι, 100 γραμμ. μυζήθρα(προαιρετικά).
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κουταλιά νερό για το άλειμμα της επιφάνειας της πίτας.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης. Αλείψτε με λίγο απο το βούτυρο ένα ρηχό αλουμινένιο ταψάκι 34 εκατοστών. Στρώστε το πρώτο φύλλο σουρωτά κι απλώστε εδώ κι εκεί πολύ λίγη απο τη γέμιση. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο και απλώστε λίγη περισσότερη γέμιση. Συνεχίστε, βάζοντας λίγη γέμιση σε κάθε ένα απο τα επόμενα φύλλα, αφού τα αλείψτε με λίγο βούτυρο, μέχρι να μείνουν τα 2 τελευταία. Απλώστε το προτελευταίο φύλλο και ακολουθήστε τη διαδικασία του πρώτου. Βάλτε το τελευταίο φύλλο και βουτυρώστε το με όσο βούτυρο περίσσεψε. Αλείψτε την με το κρόκο και χαράξτε την σε λωρίδες. Ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου 55 λεπτά. Αφήστε την, να σταθεί σε σχάρα 10 λεπτά, για να απορροφηθεί καλά το βούτυρο της και κόψτε την σε κομμάτια της αρεσκείας σας. Σερβίρετε την χλιαρή ή ζεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου