Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ροφτέινο ψωμί

Κοζάνη, Αλεξάνδρα Ξανθού

Εκδοχή του εφτάζυμου ψωμιού της περιοχής της Κοζάνης και ιδιαίτερα των Βλάχων. 

Βάλτε σε πήλινο σκεύος 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό(άσπρο ή κίτρινο) και ρίξτε ζεστό νερό, ώστε να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Προσθέστε 150 γραμμ. ρεβύθια χοντροκοπανισμένα, 150 γραμμ. στραγάλια χοντροκοπανισμένα, 1 ποτηράκι ούζο, 1 κουταλάκι αλάτι και 1 μεγάλο κλωνάρι βασιλικό. Ανακατεύετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να αφρίσει(4 ώρες). Σε λεκάνη βάλτε 1 κιλό αλεύρι με 2 κουταλάκια αλάτι και ρίξτε το αφρισμένο μίγμα ρεβιθιών. Ανακατέψτε και ρίξτε λίγο ζεστό νερό, για να πάρετε ένα μίγμα, όπως αυτό των λουκουμάδων. Το αφήνετε σκεπασμένο, να αφρίσει και να φουσκώσει. Οταν συμβεί αυτό, σε λεκάνη μεγάλη  ρίξτε 3 1/2 κιλά αλεύρι, 7 κουταλάκια αλάτι, το προζύμι που φτιάξατε και ζυμώστε, ρίχνοντας όσο ζεστό νερό χρειαστεί, για να γίνει η ζύμη ελαστική και απαλή. Πλάστε το σε καρβελάκια ή φραντζόλες και αφήστε το, να φουσκώσει ξανά. Φουρνίστε το σε ζεστό φούρνο, όπως όλα τα ψωμιά.
Η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο Γεύση Ελληνική, τόμος πρώτος, Εύη Βουτσινά, των εκδόσεων Καστανιώτη, σελίδα 29.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου