Πατσάς σπανάκι
Βλάχες της Ηράκλειας Σερρών
Πρόκειται για ένα νηστίσιμο σοφό φαγητό το οποίο βασίστηκε στις σπανακόριζες που οι Βλάχες κρατούσαν απο το σπανάκι με το οποίο έκαναν τη πίτα ντι σπανάκι.
Σε αυτό σόταραν σε ελαιόλαδο κρεμμύδι φρέσκο και ξερό και προσθεταν αλεύρι, για να το ροδίσουν ελαφρά. Εριχναν τις σπανακόριζες ζεματισμένες, ανάλογο νερό, ξύδι, σκόρδο τριμμένο και το άφηναν να χυλώσει με αλάτι και πιπέρι. Προς το τέλος έριχναν καρύδι ψιλοκομμένο στο μαχαίρι και του έδιναν μια τελευταία βράση. Κάποιες άλλες έβραζαν τα υλικά τα οποία χύλωναν και στο τέλος το ενίσχυαν με καρυδοσκορδαλιά. Ετσι γινόταν λίγο πιο έντονο, μια και το σκόρδο ήταν αμαγείρευτο.
Σε αυτό σόταραν σε ελαιόλαδο κρεμμύδι φρέσκο και ξερό και προσθεταν αλεύρι, για να το ροδίσουν ελαφρά. Εριχναν τις σπανακόριζες ζεματισμένες, ανάλογο νερό, ξύδι, σκόρδο τριμμένο και το άφηναν να χυλώσει με αλάτι και πιπέρι. Προς το τέλος έριχναν καρύδι ψιλοκομμένο στο μαχαίρι και του έδιναν μια τελευταία βράση. Κάποιες άλλες έβραζαν τα υλικά τα οποία χύλωναν και στο τέλος το ενίσχυαν με καρυδοσκορδαλιά. Ετσι γινόταν λίγο πιο έντονο, μια και το σκόρδο ήταν αμαγείρευτο.
Ηταν ένα πιάτο που οι παλιές Σερραίες της πρωτεύουσας του νομού έμαθαν απο τους Βλάχους και το υιοθέτησαν και αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου