Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Μια διαφορετική Βλάχικη τυροπρασόπιτα

Μαρία Ασαρίδου Καλέση, Ανω Πορόΐα Σερρών

Το πράσο, αγαπημένο υλικό των Βλάχων,  συναντάται σε  πίτες σκέτο ή και συνδυασμένο με τυρί σε πολλές και διαφορετικές μορφές. Η τυροπρασόπιτα που ακολουθεί, έχει έναν ιδιόμορφο τρόπο να συνδυάζει το τυρί και το πράσο. Ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της Τυρινής εβδομάδας. Το φύλλο πρέπει να είναι λεπτό και η τελειωμένη πίτα πρέπει να  ψηθεί άκοπη.

Υλικά
1 δόση ζύμης για 12 φύλλα  εντελώς απλή(αλεύρι, νερό, αλάτι). Οταν την κάνετε, βάλτε την σε μπολ και ρίξτε λίγο λάδι γύρω γύρω. Αφήστε την σκεπασμένη, να σταθεί 1 ώρα. 
Βούτυρο γάλακτος λιωμένο  ή λάδι  για τα φύλλα.
Γέμιση: 700 γραμμ. φέτα τριμμένη, 1 κιλό πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα.
1 αυγό για το άλειμμα της επιφάνειας της πίτας.

Εκτέλεση: Μοιράστε το τυρί της συνταγής σε 10 ίσα μέρη. Ζεματίστε τα πράσα και στραγγίστε τα καλά. Σοτάρετε τα σε 4 κουταλιές λάδι και προς το τέλος ρίξτε  2 μέρη τυρί.  Αφήστε τα, να κρυώσουν.  Βουτυρώστε ένα ταψί 38 εκατοστών. Στρώστε τα 7 πρώτα φύλλα, βάζοντας σε κάθε φύλλο 1 μέρος τυρί πασπαλιστά σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Απλώστε τη γέμιση πράσου. Ετσι μέχρι αυτή τη φάση έχετε χρησιμοποιήσει τα 8 μέρη του τυριού. Συνεχίστε, χρησιμοποιώντας τα άλλα 3 φύλλα και βάζοντας πάλι 1 μέρος τυρί σε κάθε φύλλο βουτυρωμένο. Ετσι έχετε τελειώσει το τυρί.  Βάλτε απο πάνω τα τελευταία 2 φύλλα βουτυρωμένα και αλείψτε την επιφάνεια της με το αυγό. Ψήστε την, μέχρι να ροδίσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου