Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Βλάχικο Στριγγλιάτι

Εδεσσα, Μαρία Μιχαδάση

Το γάλα των αιγοπροβάτων  μετα τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου δεν τρωγόταν, γιατί ήταν υπερβολικά παχύ και έτσι ούτε για τυρί  ήταν κατάλληλο. Το έβαζαν σε κιούπια πήλινα, όπως ήταν, χωρίς να το βράσουν. Εβαζαν και λίγο αλάτι και αυτό σιγά σιγά ξίνιζε λίγο και έπηζε μόνο του και γινόταν το στριγγλιάτι, το καλύτερο άλειμμα του ψωμιού. Ηταν σα γιαούρτι αραιό, είχε εδω κι εκεί κομματάκια βούτυρο πηγμένο και λίγο υγρό τυρόγαλο. Το έτρωγαν επίσης και με το κουτάλι, όπως το γιαούρτι.

Γεύση Ελληνική,  Εύη Βουτσινά,  Εκδόσεις Καστανιώτη, τέταρτος τόμος, σελίδα 111.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου