Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Πελτές κυδώνι
Ευαγγελία Δόστογλου,  Ηράκλεια Σερρών


Τα παλιά χρόνια που οι άνθρωποι απολάμβαναν τη συλλογικότητα, γινόταν αυτός ο πελτές. Θέλω απλώς να πως όλες οι Βλάχες της γειτονιάς στη Ηράκλεια μαζεύονταν, για να κάνουν τον πελτέ σε καζάνια.  Εβραζαν ψωμωμένα κυδώνια (που είχαν σχήμα αχλαδιού) σε μπόλικο νερό και,  μόλις μαλάκωναν, τα πατούσαν, για να βγάλουν τον ζωμό τους με τον πουρέ του φρούτου όμως. Τον μετρούσαν και τον έβραζαν με ζάχαρη και ικτίρι(αρμπαρόριζα), μέχρι να πήξει καλά.  Η μητέρα της Ευαγγελίας Δόστογλου τον άδειαζε σε μεγάλη φόρμα με σχήμα ψαριού την οποία κρατούσε για αυτό το σκόπό. Αφού κρύωνε, τον αναποδογύριζαν σε πιατέλα(λίμπα). Τον κερνούσαν με αυτήν, έχοντας κουτάλια, για να παίρνουν όλοι. Ηταν το πρώτο γλυκό που κερνούσαν οι Βλάχες στην Ηράκλεια και μάλιστα έκαναν πολύ μεγάλη ποσότητα, για να το έχουν μέχρι την επόμενη χρονιά.  Τον πελτέ αυτόν τον πήγαιναν συχνά σε αρρώστους, γιατί ήταν μαΐχόσκο(ξινούτσικο).  Εκτός απο αυτό έκαναν και κυδώνι τριφτό. Ετσι κι αλλιώς το τσάι με τα κυδωνόφυλλα και όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την αγάπη τους για το υπέροχο αυτό φρούτο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου