Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Πίτα τι τσιάπι
Φανή Καραγιάννη Ψαροφάφη,  Καλύβια

Πρόκειται για μια πίτα κατηγορία στη Βλάχικη κουζίνα ακριβώς λόγω του κόθρου, τον οποίο αγαπούσαν να γεμίζουν με τυρί. Τα υλικά είναι για ένα ταψί 30 εκατοστών. 

Ψιλοκόψτε 400 γραμμ. φρέσκα κρεμμύδια (μόνο το πράσινο μέρος και αφού πρώτα τα πλύνετε) και τρίψτε τα με 1 κουταλάκι αλάτι. Στύψτε τα και ανακατέψτε τα με 1 κουταλιά αλεύρι, 1 κουταλιά φουσκωμένο τραχανά, 1 αυγό, 1/2 κούπα φέτα τριμμένη, 2 κουταλιές λάδι  και 1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι. Απο πριν ετοιμάστε μια ζύμη μόνο με 350 γραμμ. αλεύρι, αλάτι και νερό. Χωρίστε την σε 12 ίσα μπαλάκια. Ενώστε τα τέσσερα με βούτυρο σε ένα μεγάλο μπαλάκι. Τα άλλα 8 κάντε τα 4 φύλλα, ενώνοντας τα ανα δυο με βούτυρο ανάμεσα. Ανοίξτε το μεγάλο μπαλάκι σε πολύ μεγάλο φύλλο και στρώστε το στο βουτυρωμένο ταψάκι, ώστε να προεξέχει. Ανοίξτε τα 2 άλλα μικρά φύλλα και απλώστε τα. Βάλτε τη γέμιση και απο πάνω στρώστε τα άλλα 2 φύλλα. Γυρίστε το φύλλο που προεξέχει σε κόθρο, βάζοντας 200 γραμμ. φέτα τριμμένη. Χαράξτε και ψήστε την σε φούρνο προθερμασμένο 180 °C 1 ώρα και 5 λεπτά.  Σερβίρετε την χλιαρή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου