Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δαμάσκηνο γλυκό(Πιστίλκα)

Κορυτσά(Βλάχικο), Βάσω Νίτσα

Στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου, όπως και σε άλλες πόλεις της Δ. Μακεδονίας οι Βλάχοι ήταν απο πολλές δεκαετίες αστικοποιημένος πληθυσμός. Στην Αλβανία όμως δοκίμασαν τη στέρηση των τελευταίων ετών και σιγά σιγά προσπαθούν να ξαναθυμηθούν και και να φτιάξουν φαγητά  και γλυκά με παραδοσιακές γεύσεις που πάντα τις νοσταλγούσαν. Οι ηλικιωμένοι ιδιαίτερα, που τα θυμούνται καλά, φτιάχνουν με λαχτάρα πράγματα για να τα δείξουν στα νεότερα παιδιά. Τα δαμάσκηνα είναι πολύ αγαπητά στους Βλάχους. Τα λιάζουν, για να τα έχουν το χειμώνα και τα φτιάχνουν γλυκό. 
Βγάλτε τα κουκούτσια απο 1 κιλό δαμάσκηνα σκούρα. Βράστε 1200 γραμμ. ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό να δέσει το σιρόπι και τότε ρίχνετε τα δαμάσκηνα και τα βράζετε να ξαναδέσει. Αφήνετε το γλυκό σκεπασμένο 24 ώρες και το ξαναδένετε. Σ αυτό όμως το δεύτερο βράσιμο  βάζετε και το χυμό απο 1 λεμόνι. 

Γεύση Ελληνική Καλούδια, Εύη Λ. Βουτσινά, Δεύτερος τόμος, Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδα 31. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου