Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ταρα πας και το έθιμο με το οποίο συνδέθηκε

Κορυτσά Β. Ηπείρου, Ολγα Πουλίτσα

Αυτό το γλύκισμα το πήγαιναν οι Βλάχες στις λεχώνες κόρες τους την τρίτη μέρα απο τη γέννα, οπότε τις επισκέπτονταν σύμφωνα με το βλάχικο έθιμο. Το ταρα πας που μοιάζει με τηγανίτες, το πήγαιναν  σε μεγάλη βαθιά πιατέλα ή σε ταψί περιχυμένο με καλό βούτυρο και απο πάνω τοποθετούσαν 5 κομμάτια που τα διάλεγαν να είναι όμορφα. Αυτα τα ακουμπούσαν σε μια πετσέτα δίπλα στο μωρό, για να φάνε οι μοίρες που, σύμφωνα με τη παράδοση, πάνε την τρίτη μέρα, να μοιράνουν το νεογέννητο. Το έθιμο αυτό έπρεπε να τηρηθεί  οπωσδήποτε κι έτσι, αν η μητέρα της λεχώνας ήταν μακριά και δε μπορούσε να πάει, το καθήκον αυτό το αναλάμβανε η πεθερά.

Βάλτε σε κατσαρόλα νερό, να βράσει  με αλάτι και ρίχνετε αλεύρι κοσκινισμένο  σιγά σιγά, για να μην κάνει χοντράδια. Ανακατεύετε διαρκώς με τον πλάστη πάντα προς μια κατεύθυνση και όχι με κουτάλα. Βάλτε να κάψει καλό πρόβειο βούτυρο και πα΄ρτε κουταλιές απο το χυλό και τηγανίστε τες και απο τις 2 μεριές. Μετα τις περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο του τηγανιού.

Το κείμενο είναι απο το βιβλίο της Εύης Βουτσινά, Γεύση Ελληνική, Καλούδια, δεύτερος τόμος, Εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδα 102.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου