Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το αγαπημένο κρέας των Βλάχων

Απόσπασμα απο το βιβλίο της Κατερίνας Τσιάνα Πανταζίδου, Απο τα χειμαδιά στα Βλαχοχώρια,  Μια διαδρομή μνήμης, University Studio Press.

Οι Βλάχοι αγαπούσαν πολύ το αρνί. Υπήρξαν Βλάχοι που αρνούνταν πεισματικά να φάνε μοσχάρι. Το κρέας ήταν συχνό στα τραπέζια των κτηνοτρόφων, συχνότερο απο των άλλων επαγγελματιών γιατί έσφαζαν καμμιά παλιοπροβατίνα ή κανένα πεσμένο ζώο, που δε μπορούσαν να πουλήσουν. Υπάρχουν μάλιστα, μαρτυρίες ότι οι παλιοί Βλάχοι δεν έτρωγαν βοδινό  ή μοσχάρι. 
Κάτι τέτοιο μου επιβεβαίωσε ο Αριστέας Γραμμόζης απο το Πωγώνι. Θυμάται ότι ο παππούς του δεν έτρωγε τέτοια κρέατα.
Κάτι άλλο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι θεωρούσαν απαραίτητο το συνδυασμό του ψητού αρνιού με γιαούρτι σε γιορτινά τραπέζια. Ισως απο κεί να προέκυψε και το φαγητό που οι Βλάχοι της Κάτω Τζουμαγιάς Σερρών αποκαλούν κουρουκλίδικο. Πρόκειται για αρνί που, στο τέλος του ψησίματος καλύπτεται απο γιαούρτι χτυπημένο με αυγά και λίγο αλεύρι. Φυσικά γίνεται και σε άλλες περιοχές Βλάχων αλλά δεν είναι γνωστό με αυτό το όνομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου