Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Κουλιάσ με καρύδι και σκόρδο


Βλάχες της Κάτω Τζουμαγιάς Σερρών

Πρόκειται για μια Βλάχικη σύλληψη που αποτελούσε σκέτο φαγητό πολύ παλιά ενισχυμένο με τυρί ή και με άλλα υλικά. (Βλέπε παλιότερη ανάρτηση στο blogg). Ηταν όμως και σάλτσα συνοδευτική για πολλά πιάτα αλλά και βάση για νέα μαγειρέματα.  Με σκόρδο και ξύδι αποτελούσε σάλτσα συνοδευτική για τον τηγανητό μπακαλιάρο και όχι μόνο. Οι περισσότερες Βλάχες της Ηράκλειας με τις οποίες μίλησα, μου είπαν το ίδιο.  Κάποιες όμως πρόσθεταν και μπόλικο καρύδι, ώστε να προκύψει μια σάλτσα ακόμη πιο νόστιμη και επίσημη. Η κύρια Νίτσα Βλάχβεη τη θυμάται απο τη πεθερά της και μάλιστα λέει πως ήταν αφράτη σα μαγιονέζα. Η κυρία Κατίνα Τασίκα συνήθιζε να βάζει στο τελείωμα της και 2 κομμάτια τηγανητό ψάρι, για να πάρει γεύση. Πήρα το θάρρος να τη φτιάξω, μετρώντας τα υλικά. Αυτές τις ημέρες μπορεί κάποιος να τη κάνει για μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι τηγανητό.  

Σοτάρετε σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι 2 λεπτά. Ρίξτε 250 γραμμ. νερό και βράστε την, ανακατεύοντας την 3 λεπτά. Αφήστε την άλλο 1 λεπτό πάνω σε σβηστή φωτιά. Αποσύρτε και ενισχύστε την με 150 γραμμ. καρύδι τριμμένο(όχι εντελώς), 1 1/2 κουταλιά ξύδι και 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο. Αλατίστε την, ώστε να τσιμπάει ελαφρώς. Πρέπει να είναι  αφράτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου