Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Πίτα Κασσιάτα
Βασιλική Λιάμου, Βασιλική Τσιούνη, Γιώργος Λιάμος

Με το όνομα αυτό είναι γνωστές πολλές και διαφορετικές Βλάχικες τυρόπιτες. Η συγκεκριμένη  είναι λιγάκι ιδιόρυθμη, μια και περιέχει αρκετή μαγιά στη ζύμη.  Η κυρία βασιλική Λιάμου την ξέρει απο τη μητέρα της (που είχε καταγωγή απο το Μαλακάσι Καλαμπάκας) και με πληροφορεί ότι παλιά την έφτιαχναν με προζύμι, αλλά η ίδια την προτιμά με μαγιά, γιατί είναι πιο αφράτη. Το βούτυρο είναι απαραίτητο, αν και τώρα πια την κάνει με λάδι. Την έκαναν τότε συχνά και την απολάμβαναν σα φαγητό μεσημέρι ή βράδυ γιατί ήταν εύκολη. Μάλιστα, εξαιτίας της γρηγοράδας με την οποία την έφτιαχναν, την έλεγαν και τεμπελόπιτα. Εγώ πρωτοέμαθα για αυτήν απο την νύφη της κυρίας Βασιλικής, Βάσω Τσιούνη και φυσικά το γιό της,  φίλο Γιώργο Λιάμο.

Υλικά: 250 γραμμ. νερό χλιαρό, 25 γραμμ. νωπή μαγιά, 1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι, 400 γραμμ. αλεύρι σκληρό(άσπρο και κίτρινο), 125 γραμμ. λιωμένο καθαρό βούτυρο, 400 γραμμ. φέτα τριμμένη. 

Εκτέλεση: Διαλύστε στο νερό τη μαγιά και το αλάτι. Κατόπιν, ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μη κολλάει στα δάχτυλα. Χωρίστε την σε 6 ίσα μέρη. Βουτυρώστε ένα ταψάκι 30 εκατοστών. Ανοίξτε το καθένα κομμάτι ζύμης με το χέρι σε πιτάκι περίπου όπως ένα πιάτο. Στρώστε το στο ταψί,  βουτυρώστε το και σκορπίστε  80 γραμμ. φέτα. Ανοίξτε με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πιτάκι και στρώστε το πάνω στο πρώτο. Πατώντας το στις άκρες, απλώστε το στο μέγεθος του ταψιού. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσετε τα υλικά. Βουτυρώστε την επιφάνεια της με όσο βούτυρο περίσσεψε. χαράξτε την σε κομμάτια και αφήστε την, να σταθεί 10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος. Ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών Κελσίου 55 λεπτά. (κάποια στιγμή θα πρέπει να την βάλετε κάτω κάτω, για να ροδίσει και απο κάτω). Βγάλτε την και σκεπάστε την με πετσέτα. Μετα απο 10 λεπτά σερβίρετε την χλιαρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου