Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Xουσμάρι
Δημήτρης Δεληδήμος, Χαλίκι Ασποποτάμου

Ο Βλάχος  Δημήτρης Δεληδήμος μου μίλησε για το χουσμάρι και μου εξήγησε πως ήταν ένα γρήγορο αυτοσχέδιο πιάτο των Βλάχων κτηνοτρόφων που γινόταν με φρέσκο ανάλατο τυρί. Το ανακάτευαν με κουτάλι στο τηγάνι, μέχρι να που έκοβε το βούτυρο του. Εριχναν καλαμποκάλευρο και αυτό έδενε. Οπως μου εξήγησε ο ίδιος, γινόταν στα μαντριά και είναι πεντανόστιμο. Βέβαια παρόμοιες παρασκευές είναι γνωστές και απο άλλους πληθυσμούς, όμως το καλαμποκάλευρο, η πρώτη ύλη που έφτιαχναν οι ίδιοι και τα μαντριά στα οποία γινόταν, το καθιστούν ένα ακόμη αριστούργημα των Βλάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου