Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Πίτα βινίτ(ι)

Μαρία Μπαλαμώτη, Χρυσούλα Μισιακα, Κρανιά Γρεβενών

Μαρτυρία
Ετσι ονόμαζαν οι παλιές Βλάχες στην Κρανιά Γρεβενών κάθε πίτα που γινόταν με προζυμένια ζύμη. Πίτα δηλαδή γινωμένη. Βλέπετε, τότε, δεν είχαν μαγιές και άλλες ευκολίες. Κρατούσαν λίγο απο το ζυμάρι του ψωμιού για προζύμι και ζύμωναν. Ανοιγαν φύλλα με το χέρι. Μέσα έβαζαν ανάλογα με την εποχή, τυρί, πράσο ή φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την έψηναν με χοιρινή λίγδα. Την άφηναν 1 ώρα, να φουσκώσει, γιατί το προζύμι αργεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου