Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Mαρτυρία Σωτήρη Βότσου
Γαλοκούρκουτο, Πολυθέα Ασπροποτάμου

¨ Γαλοκούρκουτο έφτιαναν, να ξέρς. Στο γάλα μέσα έριχναν αλεύρι και το έτρωγαν. Εβραζαν το γάλα κι έριχναν μέσα αλεύρι, αντί να το φτιάξουν ψωμί. Αυτό λέγονταν γαλοκούρκουτο. Το αλάτι ήταν απαραίτητο. Για οικονομία στο αλεύρι. Αυτό το καναν για λόγους οικονομίας, για να μη ξοδέψουν πολύ αλεύρι. Γάλα είχαν. Καθάριο αλεύρι έβαζαν. Η μπομπότα κάθεται κάτ. Το καθάριο δε κάθεται.¨

Παρατήρηση Βάγγιως Δεληδήμου, Χαλίκι.
Με αυτό το όνομα έλεγαν τη κρέμα της γαλατόπιτας που έκαναν οι Βλάχοι. Την κάθε λογής κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου