Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Βραστόγαλο

Απόσπασμα απο το εκπληκτικό βιβλίο του Νίκου. Β. Καρατζένη Οι νομάδες κτηνοτρόφοι των Τζουμέρκων( Οι άνθρωποι των αετοκορφών, της αυγής, του ήλιου και της καταιγίδας), Αρτα, 1991, σελίδα, 326 και 327.

Κάθε μεσημέρι ή και βράδυ , τον περισσότερο καιρό οι τσομπαναραίοι κρατούσαν ένα καπάκι γάλα για κάθε άτομο και το έβραζαν σε σιγανή φωτιά μέσα στο βραστοκάκαβο. Ο πολύξερος που έβραζε το γάλα, κάθε τόσο χτυπούσε με το ξύλινο κουτάλι στον πάτο του κακαβιού να ακούσει το χοντρό χτύπημα. Οταν το γάλα ¨χόντρυνε¨, το κατέβαζε κι άρχιζε το τρίψιμο του ψωμιού καλαμποκίσιου, καυάξερου συνήθως, αφού το καθάριο γινόταν λάσπη στο πρατόγαλο και για αυτό δε το προτιμούσαν. Εξάλλου το ροκίσιο ήταν το ψωμί που μεγάλωσε τις περισσότερες γενιές των νομάδων γιατί ήταν φτηνότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου