Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

O μύθος του τυρόγαλου- Τα παρασκευάσματα  και οι άγνωστες χρήσεις του. Απόσπασμα απο το βιβλίο του Δημήτρη. Αλεξίου Η λίπιντζα Ασπροποτάμου, Πολιτιστικός σύλλογος Ανθούσης, 1998, σελ. 58.

Μετα το πήξιμο του γάλάκτος έβαζε το τυρί στις τσαντίλες, για να στραγγίσει και να βγεί το τυρόγαλο. Η πυτιά ήταν τότ αρνίσια(στομάχι βυζανιάρικου) σπάνια του εμπορίου, υγρή σε μπουκάλι ή σκόνη σε τενεκεδάκια. Το τυρόγαλο βρασμένο σε καζάνι κόβει και γίνεται η νόστιμη γκίζα, απο άκοπο βγαίνει η ούρδα. Tα λερωμένα ρούχα καθαρίζουν με το τυρόγαλο καλύτερα απο σαπούνι, όμως μυρίζουν γαλατίλα, για αυτό χρειάζονται γερό ξέπλυμα. Τυρόγαλο δίνουν καια στα τσομπανόσκυλα για τροφή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου